De som inte har en anställning som musiker, som exempelvis de som spelar i olika symfoniorkestrar eller är anställda av en känd sångare, måste se till att redovisa sina inkomster på ett annat sätt. Därför väljer många musiker, och även konstnärer, att starta företag. den vanligaste formen är enskild firma men även handelsbolag och till viss del aktiebolag kan vara ett alternativ. 

Som företagare har man större frihet än som anställd, och särskilt musiker kan känna sig fastlåsta i en anställning där de är tvingade att spela en viss typ av musik fast de kanske egentligen vill något helt annat. Vågar man bryta de bojor det innebär (och samtidigt släppa den säkerhet det innebär) så kan livet som egenföretagande musiker bli helt fantastiskt.

Tips för att komma igång

Är du sugen på att komma igång som egenföretagare så finns det några saker du måste tänka på. Du behöver troligen ett startkapital och har du inte sparat en rejäl slant kan du jämföra olika företagslån på Företagslån.nu där du också kan läsa mer om hur det fungerar. Andra saker du måste göra är:

  • Registrera dig för F-skatt
  • Registrera företaget
  • Lämna in en preliminär inkomstdeklaration

Allt detta kan du hitta information om på Skattemyndigheten eller hos Verksamt.se som är en sida som hjälper de som vill starta, eller just har startat, en ny verksamhet. Många som valt denna väg har sedan sagt "varför gjorde jag inte detta för 10 år sedan?".

30 Apr 2022